” Stilte in de storm”

Wat een jaar is dit! Er gebeurt van alles om ons heen. In deze retraite aan het einde van het jaar gaan we kijken wat er aanwezig is in onszelf dat nooit veranderd. De stabiele kern, waar stilte, rust en ontspanning is.

Hoe vind je je eigen stilte in het midden van een storm? Hoe heb je dat gedaan het afgelopen jaar? Hoe doe jij dat gewoonlijk? Met yoga oefenen we dit ‘aanwezig blijven bij wat dan ook’. We oefenen dat we onze gedachten niet zijn, onze emoties niet zijn, ons lichaam niet zijn. We leren dat het fysieke lichaam, onze emoties en gedachten informatie geven over onszelf, onze weg, en of we op de juiste weg zijn. Of wat we doen klopt. Als we luisteren kunnen we wijsheid vergaren. En daarvoor is het nodig soms even stil te staan.

Dat doen we in deze retraite: een pas op de plaats maken aan het einde van dit jaar om tot rust te komen, te zien waar we zijn en misschien wel energie en inspiratie op te doen voor 2021!

Data

11 t/m 13 december
(vrijdag 19.30 uur tot zondag 17.00 uur)

Wat we gaan doen

Grounding and sitting

Het lichaam wakker maken met zachte houdingen dichtbij de grond, waarbij de aandacht ligt op het aarden van je lichaam. Kun je de grond voelen onder je voeten? Kun je rusten in je lichaam? Als we wakker worden zijn we vaak nog wat dichter bij het lichaam en nog niet zo in ons denken gekropen. Aan het einde zitten we in stilte.

Breathing and moving

Yin-achtige oefeningen waarbij we niet de focus hebben op de spieren versterken maar meer op de gewrichten en het bindweefsel. De adem verbindt je hele lichaam en je lichaam met je geest. We doen ademoefeningen om tot rust te komen, energie te laten stromen en meer aanwezig te komen in je lichaam van top tot teen.

Flowing

Yang houdingen waarbij we de soepelheid van de adem verbinden met kracht en conditie. De houdingen stromen van de ene naar de andere door. Hoe zorg je dat als er meer actie komt of houdingen ingewikkelder worden, je nog steeds rustig blijft?

Sharing

In deze momenten is er ruimte om te spreken of niet te spreken. Om te delen wat er in je omgaat, waarbij de anderen luisteren zonder te willen oplossen of verzachten of adviseren, te reageren.

De eerste avond wordt het thema geïntroduceerd.

Programma

 • Vrijdag 11 december
  20.00 – 21.30 uur Stilte in de storm: avondsessie
 • Zaterdag 12 december
  8.00 – 9.00 uur Grounding and sitting
  9.00 – 10.00 uur Ontbijt
  11.00 -13.00 uur Breathing and moving
  13.00 – 14.00 uur Lunch
  15.30 – 17.00 uur Flowing
  18.00 uur Diner
  20.00 – 21.30 uur Flowing and Sharing
 • Zondag 13 december
  8.00 – 9.00 uur Grounding and sitting
  9.00 – 10.00 uur Ontbijt
  11.00 -13.00 uur Breathing and moving
  13.00 – 14.00 uur Lunch
  15.00 – 16.30 uur Flowing and sharing

Vrije tijd

Buiten het programma om is er veel tijd voor jezelf! Voor een wandeling in de natuur, schrijven, tekenen, verstilling, ontmoeting.

Het centrum ligt in een mooie omgeving. Er is buiten een cirkel met grote stenen, een labyrint en een vuurplaats. Als het weer het toe laat gaan we zeker naar buiten.